Föld és lélek

A Föld és lélekcímű pályázat a szülőföldön való megmaradás, a közösségi lét továbbgondolását irányozta elő mint lehetséges célirányt a jövő nemzedék számára. A pályázatot Beke György uzoni születésű író azonos című írása ihlette. A projekt az író irodalmi, szellemi örökségének ismertetését, átadását tűzte ki célul egy irodalmi, képes, interaktív kiállítás, tárlat kialakítása által. A kiállítás szellemi termékeit, a Beke Mihály András író által ajándékozott könyv és hanganyag-hagyaték segítségével sikerült megvalósítani. Az interaktívítás megvalósításához sikerült beszerezni egy vetítőeszközt a Bethlen Gábor Alap támogatásából, továbbá,a tárgyi hagyaték kiállításához szükséges bútorzatot, méretre készített könyvespolcokat, tárlat-állványokat a kiállított személyes tárgyak megfelelő elhelyezése, tárolása érdekében.Az elmélyítés érdekében kialakítottunk egy olvasó sarkot is , ahol az érdeklődők, tanulók elmerülhetnek a könyvek, olvasmányok tanulmányozásában. Az érintett célcsoport elsődlegesen a helyi, megyei közösség, a tanulók, szülők, de Beke György irodalmi, szellemi örökségének megőrzése, továbbadása egy sokkal nagyobb célközönséget szólított és szólít meg. Ezt a tényt igazolja a Kárpát -medencei Óvodafejlesztési Projekt keretén belül nemrég felújított és átadott épületben helyet kapott kiállítás sikere, melyet az avatóünnepségen is bemutattak az érdeklődöknek. A Határtalanul projekt keretén belül érkezett jászberényi tanulók és pedagógusok, az Erasmus projektekben szereplő iskolák tanulói, pedagógusai is betekintést nyerhettek Beke György írói tevékenységéről. A riportíró szellemi hatása kiterjed az egész Kárpát-medencére, művei, műfordításai, ismertek határon innen és túl, ezáltal a jelen nemzedék is bepillantást nyerhet a gazdag írói hagyatékra. Úgy gondoljuk, hogy az állandó, interaktív kiállítás, melyben az író életét, írásairól készült képek, biográfiai adatok, személyes tárgyak mutatják be életét, munkásságát, mindannyiunkat megerősíthetnek egy szellemi felemelkedésben. A kiállított biográfiai anyagok a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Projekt keretén megújult épületben kapnak méltó helyett. A több évtizedes múlttal és tevékenységgel rendelkező Kovászna megyei, Uzon községben bejegyzett Tatrangi Sándor Alapítvány, több évtizedes, közösségteremtő munkával őrzi és próbálja továbbörökíteni a gazdag írói hagyatékot..

https://www.3szek.ro/load/cikk/148489/sziklara-epult-haz-az-uj-ovoda-uzon

https://maszol.ro/belfold/Regi-epuletbol-korszeru-bolcsode-es-ovoda-a-valoszult-meg-Uzonban

https://szekelyhon.ro/aktualis/magyar-kormanytamogatassal-ujitottak-fel-bolcsodenek-is-helyet-ado-ovodat-uzonban

https://reformatus.ro/hirek/iskola-avatas-uzon#gallery-19554-12

 

 


A jövőnek épít, aki óvodát, iskolát épít!

Az Uzoni Református Egyházközség tulajdonát képező, 1876-1877-ben épült, egykori Református Tatrangi Népiskola épületét újították fel, bővítették ki. A munkálatokat a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja finanszírozta, együttműködésben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségevel.

A vasárnap felavatott korszerű tanintézményben bölcsődei és óvodai csoportok, valamint elemi osztályok kapnak helyet. Szolgálja ez az intézmény a következő évszázadban is az ifjú nemzedék nevelését!

Isten áldja meg az építőket és a segítőket!
Isten óvja Uzon község, Székelyföld lakóit!

Részletek: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=506174820879337&id=100044604691710&sfnsn=mo


Minden magyar gyermek újabb őrhely

Átadtuk a magyar kormány támogatásával megújult uzoni óvodát és bölcsődét

Részletek: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=515462589949389&id=100044569563523&sfnsn=mo


EMET

HAGYOMÁNYŐRZÉS A CSERE HATÁRÁBAN


A Néptáncoktatás Uzon községben nem csak egy programnak, projektnek minősült, hanem egy olyan útmutató kalauz kívánt lenni az ifjaknak, idősebbeknek, amely szerette volna feltárni azokat a lehetőségeket, amelyek egy belső identitásból fakadnak, amelyek hagyományokból építkezhetnek és amelyek fenntartható jövőt képezhetnek az itt élő fiatalok számára. Ezeknek a programoknak a mentén, a néptánc elsődleges helyet foglalt és foglal el.
A Tatrangi Sándor Általános Iskola mellett működő Tatrangi Sándor Alapítvány tanulóiból alakult néptánccsoportok a korábban szintén az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alap támogatásából beszerzett népi viseletben léptek fel.
A nyolc darab mezőségi ruha, melyet a jelenlegi pályázat alapjaiból sikerült elkészíttetni nemcsak, hogy színesítette a lehetséges repertoár kivitelezését, de új reménységgel töltötte el a közösséget, hiszen üzenete nyilvánvaló volt, a nehézségek ellenére is folytatódhat a munka, a közösségépítés, a hagyományőrző tevékenységek más szinteken és színtéren kell elvégezzék betervezett missziójukat
Azalapítvány tevékenysége a 2019-2020 periódusban, többnyire a járványügyi mutatók függvényében zajlott. Több próbát, tevékenységet át kellett tervezni, a tervezett fellépéseket, előadásokat szűkebb résztvevői körre kellett átgondolni, átszervezni . Természetesen, újragondolva és átemelve a szervezési lehetőségeket az éppen érvényben levő járványügyi határozatok szerint, nem volt egyszerű folyamat, de a gyermekek, ifjak, a szülők és a közösség tagjai igy is bepillantást nyerhettek a néptánc csoport tevékenységeibe, résztvevői lehettek az itt zajló tevéknységnek.
A közösség számára , a tanulók, ifjak számára ezek a programok szellemi, lelki és testi felüdülést hoztak. A tánccsoport műkődése csak azokban a periódusokban állott le teljes mértékben, melyekben az érvényben levő határozatok a járványügyi helyzet betartása miatt nem tették lehetővé.
A pályázati alap lehetővé tette a tevékenységek folyamossáságát.
Úgy gondoljuk, pályázatunk a kitűzött célját elérte, folytatódott a hagyományőrző tevékenység, annak ellenére is, hogy az aktuális járványügyi helyzet több esetben is nehezményezte a próbákat, a tervezett fellépéseket, programjainkat. A Tatrangi Sándor Alapítvány az uzoni közösségépítő, néptáncoktatási, kulturális programok további megvalósítását tűzte ki célnak a 2019-2024-es fejlesztési tervében is.

 

Gyökerekből megújulva


A Kovászna megyei, Uzon községi Tatrangi Alapítvány több mint egy évtizedes munkával, tapasztalattal rendelkezik hagyományőrző tevékenységek, előadás sorozatok, kézművesfoglalkozások, népzene, néptánc, amatőr színjátszás, kóruséneklés területén. A Tatrangi Sándor Alapítvány az uzoni iskolával közreműködve fejti ki szorosan tevékenységét, célja az Uzon községi 312 tanuló oktatási és nevelési tevékenységeinek fejlesztése, közösségtudatuk erősítése a hagyományok által. A pályázat célja a néptáncfellépésekhez szükséges viselet, kézműves és műhelymunkák kellékeinek beszerzése és működésének biztosítása volt.
A műhelymunkák alapanyagainak előkészítésére és a megmunkálásra alkalmas eszközök beszerzésére már a korábbi években megszületett az igény. A pályázat lehetővé tette egy iskolai használatra is alkalmas és biztonságos asztali elektromos lombfűrészgép beszerzését, mely lehetővé teszi a jövőben, hogy ne előre megvásárolt,költséges elemekkel dolgozzanak a jövőben az ifjak,tanulók, hanem az oktatók,pedagógusok által előkészített,előregyártott sablonokkal,formákkal. A megvásárolt lombfűrészgép, különböző fogazatú élek, sablonok, biztosítják a műhelymunkák tevékenységeinek fenntarthatóságát. Biztosítottá válik ezáltal és ugyanakkor gazdaságosabb, költséghatékonyabb lesz az adventi, húsvéti ünnepkörökhöz , vagy iskolai ünnepségekhez szükséges elemek ,kellékek elkészítése . Az iskolai tevékenységeken is biztonságosan használható eszköz lehetővé teszi a színjátszócsoport részére is a kellékek, kisebb méretű díszletek elkészítését, illetve ajándéktárgyak,játékelemek, kompozíciók elkészítését. Az alapítvány és az iskola Csere nevezetű néptánccsoportja több korosztályban működik. A pályázat lehetőséget biztosított a kisebb korcsoport számára szükséges karaktercipők megvásárlására is.

 
 

Iskolanapok 2019 december 10


 

TáncegyÜttes Találkozó 2019 jÚnius 21

Néptáncoktatási programok Uzon közsÉgben

A Néptáncoktatás Uzon községben nem csak egy programnak, projektnek minősült, hanem egy olyan útmutató kalauz kívánt lenni az ifjaknak, idősebbeknek, amely szerette volna feltárni azokat a lehetőségeket, amelyek egy belső identitásból fakadnak, amelyek hagyományokból építkezhetnek és amelyeknek fenntartható jövőt képezhetnek az itt élő fiatalok számára. Ezeknek a programoknak a mentén, a néptánc elsődleges helyet foglalt és foglal el.

A Tatrangi Alapítvány tanulóiból alakult néptánccsoportok, műsorukban a korábban szintén a BGA támogatásából beszerzett női és férfi székelyruhákat viselték. A szereplők, vendégelőadók, meghívottak ebédben részesültek és igazi közösségi hangulat alakulhatott ki. A résztvevő szülők, érdeklődök, megerősítettek mindannyiunkat abban a tudatban, hogy a közösségi erő a közösségi tudatból töltekezik és az itt élők, dolgozók, az itt tanuló gyermekek, ebben a szellemben munkálkodnak.

Úgy gondoljuk, pályázatunk a kitűzött célját elérte, igazi közösségi rendezvénnyé fejlődött. A Tatrangi Sándor Alapítvány az uzoni közösségépítő, néptáncoktatási, kulturális programok további megvalósítását tűzte ki célnak a 2020-as évben is.

A továbbiakban, a meglévő programok mellett, az iskola néptáncsoportját szeretnénk támogatni és a táncházmozgalmat népszerűsíteni a községközponthoz tartozó falvakban is.