Gyökerekből megújulva


A Kovászna megyei, Uzon községi Tatrangi Alapítvány több mint egy évtizedes munkával, tapasztalattal rendelkezik hagyományőrző tevékenységek, előadás sorozatok, kézművesfoglalkozások, népzene, néptánc, amatőr színjátszás, kóruséneklés területén. A Tatrangi Sándor Alapítvány az uzoni iskolával közreműködve fejti ki szorosan tevékenységét, célja az Uzon községi 312 tanuló oktatási és nevelési tevékenységeinek fejlesztése, közösségtudatuk erősítése a hagyományok által. A pályázat célja a néptáncfellépésekhez szükséges viselet, kézműves és műhelymunkák kellékeinek beszerzése és működésének biztosítása volt.
A műhelymunkák alapanyagainak előkészítésére és a megmunkálásra alkalmas eszközök beszerzésére már a korábbi években megszületett az igény. A pályázat lehetővé tette egy iskolai használatra is alkalmas és biztonságos asztali elektromos lombfűrészgép beszerzését, mely lehetővé teszi a jövőben, hogy ne előre megvásárolt,költséges elemekkel dolgozzanak a jövőben az ifjak,tanulók, hanem az oktatók,pedagógusok által előkészített,előregyártott sablonokkal,formákkal. A megvásárolt lombfűrészgép, különböző fogazatú élek, sablonok, biztosítják a műhelymunkák tevékenységeinek fenntarthatóságát. Biztosítottá válik ezáltal és ugyanakkor gazdaságosabb, költséghatékonyabb lesz az adventi, húsvéti ünnepkörökhöz , vagy iskolai ünnepségekhez szükséges elemek ,kellékek elkészítése . Az iskolai tevékenységeken is biztonságosan használható eszköz lehetővé teszi a színjátszócsoport részére is a kellékek, kisebb méretű díszletek elkészítését, illetve ajándéktárgyak,játékelemek, kompozíciók elkészítését. Az alapítvány és az iskola Csere nevezetű néptánccsoportja több korosztályban működik. A pályázat lehetőséget biztosított a kisebb korcsoport számára szükséges karaktercipők megvásárlására is.

 
 

Iskolanapok 2019 december 10


 

TáncegyÜttes Találkozó 2019 jÚnius 21

Néptáncoktatási programok Uzon közsÉgben

A Néptáncoktatás Uzon községben nem csak egy programnak, projektnek minősült, hanem egy olyan útmutató kalauz kívánt lenni az ifjaknak, idősebbeknek, amely szerette volna feltárni azokat a lehetőségeket, amelyek egy belső identitásból fakadnak, amelyek hagyományokból építkezhetnek és amelyeknek fenntartható jövőt képezhetnek az itt élő fiatalok számára. Ezeknek a programoknak a mentén, a néptánc elsődleges helyet foglalt és foglal el.

A Tatrangi Alapítvány tanulóiból alakult néptánccsoportok, műsorukban a korábban szintén a BGA támogatásából beszerzett női és férfi székelyruhákat viselték. A szereplők, vendégelőadók, meghívottak ebédben részesültek és igazi közösségi hangulat alakulhatott ki. A résztvevő szülők, érdeklődök, megerősítettek mindannyiunkat abban a tudatban, hogy a közösségi erő a közösségi tudatból töltekezik és az itt élők, dolgozók, az itt tanuló gyermekek, ebben a szellemben munkálkodnak.

Úgy gondoljuk, pályázatunk a kitűzött célját elérte, igazi közösségi rendezvénnyé fejlődött. A Tatrangi Sándor Alapítvány az uzoni közösségépítő, néptáncoktatási, kulturális programok további megvalósítását tűzte ki célnak a 2020-as évben is.

A továbbiakban, a meglévő programok mellett, az iskola néptáncsoportját szeretnénk támogatni és a táncházmozgalmat népszerűsíteni a községközponthoz tartozó falvakban is.